marți, 30 iulie 2013

Durerile de spate


Durerea de spate este o problema generala. Orice om va experimenta la un moment dat in viata, o durere de spate.

Puteti lua masuri pentru a preveni sau a atenua episoadele de durere de spate. Daca preventia esueaza, tratamentele simple facute acasa si mecanica adecvata a corpului va vor vindeca spatele in cateva saptamani si il vor mentine functional pentru o perioada lunga. Operatia, in SUA, este o alternativa foarte rara in cazul durerilor de spate.


SIMPTOME

Simptomele durerii de spate pot include:
• dureri musculare
• junghiuri
• durere coborata pe picior
• flexibilitate sau miscari limitate ale spatelui
• imposibilitatea de a putea sta drept

CAND VA TREBUIE SFATUL MEDICULUI

Majoritatea durerilor de spate se amelioreaza in urma tratamentelor de acasa. Desi durerea poate disparea complet in cateva saptamani, ar trebui sa observati o ameliorare in primele 72 de ore de la tratament. Daca nu, trebuie sa consultati un medic.
In cazuri rare durerea de spate poate semnala o problema serioasa de sanatate. Cereti un consult medical de urgenta daca durerea de spate:
• cauzeaza noi probleme intestinale sau de vezica urinara;
• este asociata cu durere, palpitatie in stomac, sau febra;
• se declanseaza in urma unui traumatism (cazatura, lovitura etc).

Contactati medicul daca durerea de spate :
• este constanta sau intensa, mai ales noaptea sau cand stati intins;
• se extinde in jos pe un picior sau pe ambele picioare, in special daca durerea coboara mai jos de genunchi;
• cauzeaza slabiciune, amorteala sau furnicaturi intr-un picior sau in ambele picioare;
• este insotita de scadere inexplicabila in greutate;
• apare cu inflamatie sau inrosire a spatelui.

De asemenea consultati medicul daca incepeti sa aveti dureri de spate, pentru prima oara, dupa varsta de 50 de ani, sau daca aveti un istoric de cancer, osteoporoza, abuz de droguri, bauturi alcoolice sau ati folosit steroizi.

CAUZE

Durerea de spate apare adesea, fara vreo cauza specifica, pe care medicul o poate identifica printr-un test sau studiu imagistic. Conditiile generale legate de durerile de spate pot include:
• Intindere de muschi sau ligament. Ridicarile repetate de greutati sau miscarile gresite, bruste, pot intinde muschii si ligamentele coloanei. Lipsa conditiei fizice si intinderile de spate repetate, pot cauza spasme musculare dureroase.
• Discuri (ale coloanei), rupte sau deplasate. Discurile actioneaza ca o perna intre vertebrele coloanei. Cateodata tesutul moale (gelatinos) din interiorul discului se poate deplasa in lateral, bomband discul sau poate penetra si rupe invelisul exterior al discului, presand astfel pe nerv. Se intampla ca o ruptura sau deplasare de disc sa nu prezinte dureri. Iar cei care nu au avut niciodata o durere de spate, si-si fac o radiografie la coloana pentru un alt motiv, sa fie diagnosticati cu ruptura sau deplasare de disc.
• Artrita. Osteoartrita poate afecta partea lombara a spatelui. Artrita poate duce la stenoza spinala.
• Nereguli ale coloanei. Scolioza, o afectiune in urma careia coloana se curbeaza intr-o parte poate, duce la dureri de spate; dar in general doar daca scolioza este severa.
• Osteoporoza. Daca oasele devin poroase si fragile, pot aparea fracturi ale vertebrelor prin compresie.

FACTORI DE RISC

Oricine poate avea dureri de spate, chiar si copiii si adolescentii.
Se stie ca excesul de greutate, lipsa exercitiilor fizice, ridicatul greutatilor sunt de vina pentru durerile de spate, dar cercetatorii nu pot da inca un raspuns clar al factorilor de risc. Se pare ca un risc mai ridicat il au cei cu anumite probleme psihologice, cum ar fi depresia si anxietatea, dar motivele pentru care ar avea un risc mai ridicat, nu se cunosc.
Daca durerea de spate dureaza de cateva zile si nu se amelioreaza, este cazul sa consultati un medic. Pana ajungeti la medic, incercati niste comprese reci sau fierbinti, dar nu le tineti peste noapte.

TRATAMENTE SI MEDICATIE

Majoritatea durerilor de spate se amelioreaza in cateva saptamani cu tratament facut acasa si cu atentia cuvenita.
Continuati-va activitatile de zi cu zi, dar daca va solicita prea mult sapatele si durerile se accentueaza, opriti-va!
Daca remediile de acasa nu functioneaza, consultati medicul pentru a va prescrie medicamentele necesare sau alte tratamente.

MEDICAMENTATIE

Medicul va poate prescrie medicamente antiinflamatorii care pot ajuta durerile de spate. Daca antiinflamatoarele nu functioneaza, medicul va prescrie medicamente pentru relaxarea muschilor, acestea va pot da stari de ameteala si somnolenta.
Sub supravegherea medicului, se poate folosi codeina.

TERAPIA RECUPERATORIE SI EXERCITIILE FIZICE

Terapia fizica este piatra de temelie a tratamentului pentru durerile de spate. Un terapeut fizic poate aplica o varietate de tratamente, cum ar fi caldura, ultrasunete, stimulare electrica si tehnici de relaxare pentru muschii si țesuturile moi ale spatelui, pentru a reduce durerea. Pe masura ce durerea se amelioreaza, terapeutul te poate invata exercitii specifice care pot ajuta la creșterea flexibilității si la intarirea muschilor spatelui și ai abdomenuluii și de a-ti îmbunătăți postura. Utilizarea regulată a acestor tehnici pot ajuta la prevenirea revenirii durerii.

INJECTII

Daca alte masuri nu calmeaza durerea si daca aceasta incepe sa coboare pe picior, medicul poate injecta cortizon si medicamente antiinflamatorii, in spatiul epidural al coloanei. Injectia cu cortizon ajuta la reducerea inflamatiei din jurul nervilor, dar calmarea durerii va tine mai putin de cateva luni.

OPERATIA

Putini oameni au nevoie vreodata de o interventie chirurgicala pentru durerile de spate. Daca durerea persista si este asociata cu durere radianta in picior sau slabiciune musculara progresiva cauzata de compresia nervului, puteti beneficia de operatie. În caz contrar, interventia chirurgicala este de obicei rezervata pentru dureri legate de probleme structurale anatomice, care nu au raspuns la măsuri intensive de terapie conservatoare.


MEDICINA ALTERNATIVA

O serie de tratamente alternative pot ajuta la ameliorarea simptomelor de dureri de spate. Discutati cu medicul despre beneficii si riscuri, inainte de a începe un tratament alternativ.
CHIROPRACTICA (chiroterapia). Durerile de spate sunt un motiv general pentru care oamenii viziteaza un medic chiropractician. Au fost inregistrate rezultate foarte bune.
ACUPUNCTURA. Un practicant al acupuncturii introduce ace sterilizate din oțel inoxidabil în piele, in anumite puncte de pe corp. Persoane cu dureri de spate au raportat ca acupunctura ajuta la ameliorarea simptomelor.
MASAJUL. Daca durerea de spate este cauzata de muschi incordati sau suprasolicitati, terapia prin masaj ajuta.
YOGA. Este o disciplina ce implica practicarea unei posturi si a unei pozitii specifice, exercitii de respiratie si tehnici de relaxare. Rezultatele câtorva studii clinice sugereaza ca yoga ofera unele beneficii pentru persoanele cu dureri de spate.

PREVENTIE

Pentru a va mentine spatele sanatos si puternic:
• Exercitiile fizice regulate cu impact scazut si cele aerobice, care sa nu forteze muschii spatelui, dar care ii pot intari si ii pot face sa functioneze mai bine. Inotul si plimbarile sunt o alegere buna.
• Intariti-va muschii si flexibilitatea prin exercitii abdominale si de spate (core), pentru a face acesti muschi sa lucreze ca un corset pentru spate.
• Mentineti o greutate sanatoasa. Fiind supraponderali muschii spatelui vor fi foarte solicitati.
Folositi tehnici de mecanica adecvata:
• Mentineti o pozitie pelviana neutra. Daca sunteti nevoiti sa stati mult in picioare, incercati sa va sprijiniti alternativ picioarele pe un scaunel mic. O postura buna poate reduce stresul aplicat pe muschii spatelui.
• Cand stati jos, alegeti un scaun cu sustinere pentru partea de jos a spatelui. Puneti o perna sau un prosop indoit la spate pentru a-i mentine curbura normala. Scimbati-va pozitia la jumatate de ora.
• Ridicati greutati in mod inteligent. Folositi-va de picioare. Tineti-va spatele drept si aplecati-va din genunchi. Cand ridicati greutati tineti incarcatura aproape de corp. Nu va ridicati si rasuciti simultan. Gasiti un partener, cand trebuie sa ridicati un obiect foarte greu. Invatand cum sa va ridicati este foarte eficient si previne durerea de spate.

Un comentariu: